4 principes van Profit First

4 Principes van Profit First

Wanneer niet voldoende geld binnenkomt, wordt het lastig om de potjes voldoende te vullen. Wat is de reden dat er niet voldoende geld binnenkomt? Is er te weinig omzet. Of heeft je bedrijf teveel kosten? Of geef jezelf een te hoog salaris? Dit kunnen reden zijn waardoor het financieel niet goed loopt in je bedrijf. Door je geldstromen in kaart te brengen, weet je hoeveel geld je kwijt bent voor bepaalde zaken.

Profit First is een leuke, praktische en toegankelijke methode om je geldstromen te beheren.

Profit First werkt op basis van 4 principes:
–  Kleine bordjes
–  Juiste volgorde
–  Geen verleiding
–  Ritme

Principe 1: Kleine bordjes

Wanneer je wil afvallen, is het om van kleinere borden te eten. Met een klein bord schep je minder op en eet je automatisch ook minder. En dus krijg je minder calorieën binnen.
Dit geldt het ook voor je bankrekening. Wanneer je één bankrekening hebt waar alles op binnenkomt, geef je ook meer uit. Want er staat toch genoeg op de rekening. Door je ontvangsten, die binnen komen op je ontvangsten-rekening te verdelen over andere bankrekeningen (kleinere borden), ga je minder geld uit geven. Door doelen voor je geld aan te wijzen, geef je dit geld alleen uit aan die doelen en niet aan allerlei verleidingen die voorbij komen.

De eerste bankrekeningen die je opent is voor de volgende doelen:

–  Voor je winst
–  Voor je salaris
–  Voor je belastingen
–  Voor je kosten

Door deze methode van verdelen geef je minder geld uit en houd je altijd geld over voor belangrijke zaken.

Principe 2: Juiste volgorde

Zorg voor de juiste volgorde. Verdeel eerst het geld en betaal dan pas de facturen. Door als eerste je bankrekeningen te vullen, zie je of je je bankrekeningen voldoende kunt vullen.

De volgorde van verdelen op basis van de vastgestelde percentages is:
1.  Winstrekening
2.  Salarisrekening
3.  Belasting-rekening
4.  Kosten-rekening

De volgende stap is, dat je je facturen gaat betalen. Hierna ga je je facturen betalen. Kun je je facturen niet betalen, dan is dit een signaal. Dan verdien je niet genoeg om je kosten te betalen. En de kans is groot dat er ook niet voldoende op je Salaris-rekening staat om je salaris uit te betalen.

Door deze volgorde van werken, wordt je je bewuster van je uitgavenpatroon en ga je hier meer op letten. Want jij wil toch ook een goed salaris aan jezelf uitbetalen en met een gerust hart je facturen kunnen betalen?

Principe 3: Geen verleiding

Verwijder elke verleiding die je ziet, want een zak chips dit in de keuken staat, is natuurlijk wel heel verleidelijk om in één keer op te eten. En dat is natuurlijk niet goed voor je gewicht. Haal daarom af en toe chips en snoep in huis om de verleiding weinig te nemen.
Dit werkt net zo voor je geld. Als je geld op je rekening staat, dan geef je dat zo uit. Daarom is verstandig om geld wat je voor je winst aan houdt uit het zicht te houden. Ieder kwartaal keer je 50% van je winst uit aan jezelf om iets leuks voor te doen en de andere 50% maak je over naar een bankrekening bij een andere bank. Op deze manier bouw je een buffer op voor een paar maanden overbrugging wanneer je niet kunt werken of voor winstgevende investeringen of voor je oude dag. Wanneer dit geld uitzicht is, kom je ook niet meer in de verleiding om het uit te geven.

Principe 4: Ritme

Om grip op je geldstromen te houden is het belangrijk dat je een ritme hebt in het verdelen van je geldstromen. Anders staat er veel geld op je ontvangsten-rekening en kom je alsnog in de verleiding om dit uit te geven.

Het is ritme kan er als volgt uit zien:

Verdeel twee keer per maand de ontvangsten welke op je ontvangsten-rekening is binnen gekomen. Bij voorkeur op de 10e en 25e van de maand. Na het verdelen van je geld betaal je je facturen. Bij de tweede verdeling van de maand betaal je je salaris uit.

Wil je meer informatie over Profit First en over het invoeren in je bedrijf maak dan een afspraak.