Je kunt beginnen met het boek Profit First lezen en met zelf berekende percentages gaan werken. In het boek staat de basis theorie beschreven en bevat een uitleg om zelf te starten. In het boek worden de standaard percentages gedeeld. Link naar aanschaffen boek PF

Je kan een online training Profit First volgen en vervolgens starten met je eigen percentages bereken. Link naar aanvragen online training bij mij.

De meeste ondernemers starten aan de hand van standaard percentages. Om te beginnen werkt dit prima. Voordeel is dat je kan wennen aan de methode en het ritme in de verdelingen. Houdt er wel rekening mee dat elk bedrijf uniek is en dat de standaard percentages niet altijd zullen passen.

Het bereken van percentages is afhankelijk van:

 • Wat voor bedrijf je hebt. Heb je bijvoorbeeld een kledingwinkel, dan heb je te maken met inkopen. Heb je een webdesign bedrijf, dan heb je te maken met andere kosten.
 • Heb je personeel in dienst? Of werk je met VA’s en zzp-ers?
 • Hoeveel salaris heb je nodig om privé alles te kunnen betalen. Met name je hypotheeklasten nemen vaak een grote hap uit je salaris. Of heb je kinderen?
 • Wat zijn jouw plannen en doelen? Hoeveel omzet en winst wil je behalen? Wil je investeren?
 • Wat zijn jouw dromen, wensen en verlangens? Wil je buffers gaan vormen? Sparen voor je oudedagsvoorziening?

Voor een goede werking van Profit First is het belangrijk dat je met passende percentages werkt. Laat deze percentages daarom door een Profit First Professional berekenen.

Profit First werkt met in de basis vijf bankrekeningen. Dit zijn de volgende rekeningen:

 • Ontvangstenrekening
 • Winstrekening
 • Salarisrekening
 • Belastingrekening
 • Kostenrekening

Het geld dat je ontvangt op je Ontvangstenrekening verdeel je aan de hand van je percentages over de andere bankrekeningen.

Met Profit First bepaal je van tevoren je doel voor het komende jaar. Op basis daarvan stel je de verdeelpercentages vast. Heb je niet genoeg geld op je bankrekening voor je doel staan, dan moet je kijken wat hiervan de reden is. Komt er minder geld binnen, dan je van te voren had bedacht, dan zal je hierop actie moeten ondernemen.

Een Profit Assessment is een uitgebreide gezondheidscheck van je bedrijf. Samen kijken we wat je plannen voor komend jaar zijn en wat het financiële plaatje hiervan is. Aan de hand van de cijfers is inzichtelijk hoe financieel gezond jouw bedrijf is. Verder geeft het inzicht in hoe je bedrijf er voor staat en of er verbeterpunten zijn om de winstgevendheid van je bedrijf te vergroten. Uit de gezondheidscheck en plannen bereken ik jouw passende percentages. Dit is maatwerk, want elk bedrijf is uniek.

De passende percentages, bevindingen en aanbevelingen werk ik in een rapport en deze presenteer ik aan je.

Verder help ik je bij het implementeren van Profit First binnen je bedrijf. Hoe staat het met je bankrekeningen. Moeten er rekeningen toegevoegd worden?

Een instant assessment is de lichte variant van een Profit Assessment. Het is een snelle controle van hoe je er financieel voor staat met behulp van de Profit First methode. Het helpt om te zien of je bedrijf voldoende winst maakt en waar het kan verbeteren. Vervolgens krijg je tips hoe je de Profit First strategie kun gebruik om je winst te vergroten.

Hoe merk ik dat de Profit First percentages niet werken voor mijn bedrijf?

De volgende signalen geven aan de je met de verkeerde percentages werkt:

 • Te weinig geld op je rekening om je facturen te betalen
 • Te weinig geld op je rekening om jezelf een goed salaris te kunnen betalen
 • Onvoldoende reserveren voor de belastingaanslag
 • Geen prioriteit geven aan aflossen van schulden
 • Het maken van verkeerde keuzes
 • Gevoel hebben achter de feiten aan te lopen

Het werken met verkeerde percentages levert je financiële stress en onrust op. Je gaat twijfelen of je het wel goed doet en je werkt hard, maar ziet dit niet in je resultaat terug.

Een Profit First Professional is een winstadviseur of businesscoach die is opgeleid en gecertificeerd in de Profit First Methode door Profit First Professionals Nederland. Een erkende Profit First Professionals herken je aan de te verifiëren badge op hun website. Een Profit First Professional helpt je met winst maken met behulp van de Profit First methode. Wij als Profit First Professionals gunnen alle ondernemers een financieel gezond en winstgevend bedrijf.

Moet ik samenwerken met een Profit First Professional?

Uiteraard moet dit niet. Een opgeleide en gecertificeerde professional kan je veel opleveren.

Natuurlijk kun je aan de hand van het boek of online zelfstandig starten met de Profit First methode. In het boek staan de standaard percentages waar je mee kan starten.