Waarom houd ik Profit First methode niet vol?

Profit First methode – Waarom houd ik het niet vol?

Financiële rust is wat elke ondernemer wil. Met de Profit First methode bereik je dit. Maar het volhouden kan een behoorlijke uitdaging voor ondernemers zijn. In deze blog kijk ik naar redenen waarom ondernemers som moeite hebben om de Profit First methode vol te houden. Bij elke reden geef ik een tip hoe je het wel vol kunt houden.

1. Te Enthousiast beginnen
Het is verleidelijk om in het begin te veel geld te reserveren voor winst. Het idee van een snelgroeiende winstpotje is aantrekkelijk, maar beïnvloed de ander potjes. Hierdoor kom je met andere potjes niet uit en raak je gedemotiveerd. Tip: Begin klein en laat je bedrijf organisch groeien.

2. Onverwachte uitgaven
Het leven zit vol verrassingen, en je bedrijf is geen uitzondering. Onverwachtse uitgaven kunnen je kostenpotje leeg maken en is de bodem in zicht. Tip: leg een buffer aan voor onverwachtse uitgaven.

3. Verleiding
Het kan lastig zijn om verleidingen te weerstaan, vooral als er geld beschikbaar is in andere potjes. Het is als op dieet zijn en niet bezwijken voor de verleiding van dat extra stuk taart. Tip: geef je rekening een duidelijke naam. Dan weet je voor welk doel het geld gereserveerd is en kom je niet in de verleiding hier uit te ‘stelen’.

4. Discipline
Discipline is de sleutel tot succes met Profit First. Het verdelen van de omzet over de rekeningen dient wel consequent te gebeuren. Ook het volgen van de aanbevolen percentages om geld opzij te zetten voor winst, belastingen, salarissen en kosten dient consistentie in te zitten. Tip: plan in je agenda elke 10e en 25e van de maand in om je omzet te verdelen.

5. Angst en onzekerheid
Sommige ondernemers investeren al he geld in hun bedrijf. Dan is het lastig om geld voor winst opzij te zetten. Dit kan onzekerheid veroorzaken. Omdat het geld niet meer ‘beschikbaar’ is voor je bedrijf. Het reserveren van winst is belangrijk voor de groei van je onderneming op de lange termijn. Tip: herken je onzekerheid hierin en weet dat reserveren voor winst zorgt voor financiële stabiliteit.

6. Gebrek aan begrip
Om de methode goed vol te houden is het belangrijk om te weten waarom je dit doet. Waarom is het voor je belangrijk om geld te gaan reserveren voor bepaalde doelen. Als je je waarom weet, blijf je makkelijker gemotiveerd. Ook als het financieel moeilijk is. Door je waarom houdt je vol. Tip: neem de tijd om de basisprincipes van Profit First te begrijpen en hoe het bij draagt aan de financiële gezondheid van je bedrijf.

Het kan ook nuttig zijn om met een gecertificeerde Profit First Professional samen te werken, vooral als je nieuw bent met deze methode. Als Profit First Professional help ik je bij het instellen van de juiste rekeningen en percentages, evenals bij het oplossen van eventuele uitdagingen die je tegenkomt. Plan een afspraak in om te horen waar ik je bij kan helpen. Wil je meer lezen over de Profit First methode? Klik dan hier.