cashflow

Wat is cashflow nu precies?

De term cashflow heb je vast wel vaker voorbij horen komen, maar wat betekent dit nu? Cashflow betekent in het Nederlands kasstroom of ook wel geldstroom. De term cashflow wordt gebruikt om aan te geven hoeveel geld er binnenkomt en ook weer uitgaat. Dit kan over een periode van een maand, kwartaal of jaar zijn. Cashflow staat helemaal los van je Winst- & Verliesrekening.

Winst- & Verliesrekening

In de Winst- & verliesrekening worden omzet en kosten over een bepaalde periode weergeven. Dit zegt niets of deze omzet is ontvangen en of deze kosten zijn betaald. Bijvoorbeeld een verkoopfactuur staat in de Winst- & Verliesrekening onder Omzet, maar deze verkoopfactuur kan nog niet betaald zijn door je klant. Hierdoor heb je wel omzet, maar geen geld ontvangst op je bankrekening.

Cashflow

Cashflow kan zowel positief als negatief zijn. Een positieve cashflow betekent dat je meer geld hebt ontvangen en een negatieve cashflow betekent dat er meer geld hebt uitgegeven. Het is mogelijk dat je een winst hebt staan in je Winst- & Verliesrekening, maar dat je een negatieve cashflow hebt. Bijvoorbeeld wanneer je een investering in een bedrijfsmiddel doet, denk aan een auto, dan is dit een uitgaande geldstroom. Echter in je Winst- & Verliesrekening komt de uitgave van je auto niet te staan. Deze staat op de balans. Op de aanschaf van je auto schrijf je af en deze afschrijving zie je terug in je Winst- & Verliesrekening.

Management van je cashflow

Wat je graag wil, is grip op je cashflow. Door grip op je cashflow kun je sturen op positieve geldstromen. Wat je wil voorkomen, is dat je winst behaald volgens de Winst- & Verliesrekening, maar intussen een negatieve cashflow hebt.

Hoe kan je het beste je cashflow managen?

Hiervoor gebruik ik de methode van Profit First. Profit First is een leuke, praktische en toegankelijke methode om je geldstromen te beheren. Het maakt de financiƫle kant van je bedrijf op een eenvoudige manier inzichtelijker. Met name voor ondernemers die niets met cijfers hebben. Met deze methode verdeel je je ontvangsten over verschillende bankrekeningen. Elke bankrekening heeft zijn eigen doel. Een doel kan zijn Salaris, Belastingen, Winst of Kosten. Door het geld te verdelen over de bankrekeningen krijg je inzicht in hoeveel geld je te besteden hebt. Of je jezelf voldoende salaris kan uitbetalen.

Wil je meer weten over Profit First, dan kun je mijn blog Profit First systeem lezen. Daarnaast kun je de eerste twee hoofdstukken van het boek Profit First downloaden van mijn website.